Bardzo dużo ludzi docenia dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji , a także próbować różnych smaków, które pochodzą z całego świata. Dlatego też ogromnym powodzeniem cieszy się dobra restauracja sushi. Tego rodzaju przekąski zaczęły być wybierane przez coraz większą grupę osób , dlatego restauracje, które je oferują powstają w bardzo wielu miejscach. Zaczynamy myśleć o tym, jakie posiłki jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, także coraz częściej staramy się chodzić do tego typu restauracji. Dziś coraz częściej smak i zapach różnych narodów są dostępne bez problemu. W restauracji tego typu można spróbować doskonałych przekąsek, które są wspaniale podane i doskonale smakują.sushi Prawie wszyscy ludzie delektują się jedzeniem , a także chcą w jak największym stopniu mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Jedzenie nie jest dziś obowiązkiem, ale musi sprawiać przyjemność , dlatego też warto poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to w dzisiejszych czasach bardzo często wybierane danie, które znajduje zainteresowanych w wielu zakątkach świata. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z surowej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało sposób poddawania konserwacji ryb. W dzisiejszych czasach sushi można zdefiniować dwojako – potrawy dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji azjatyckiej. Co stanowi różnicę? Szczególnie wybór elementów potrawy. Sushi przygotowywane jest z ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od upodobań konsumentów, ryba może być ugotowana bądź pozbawiona obróbki. Ryż zawsze jest jednak ugotowany, a uprzednio zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Możemy wymienić wiele rodzajów sushi, z uwagi na sposób przyrządzenia oraz użyte składniki żywnościowe. Do najczęściej spotykanych rodzajów potrawy zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się walcowate pałeczki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zwinięcie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty z bambusa. Jeżeli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – wskazane jest jedynie, by pochłaniać kawałki w całości. Dlatego należy uważać, by potrawę podawać podzieloną na małe porcje.