Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie rozmaite ceremoniały, kompozycje i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie stereotypowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, że najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w gruncie rzeczy dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest rozkoszna oraz sycąca.