Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród wielu wariantów, które daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie jedzenie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. w restauracji Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film